Tuesday, January 27, 2009

[Pict] Selamat Pengantin Baru Shieding & Adha





Alhamdulillah selesailah segala majlis. Kazen aku shiding telah berlangsungkan perkahwinan d Johor 24-01-2008 & d Melaka 26-01-2008. Aku bertolak dr KL 23-01-2008 pd kul 8pm ke Kluang, Jhr. Aku smp Kluang dalam kul 12pg. Kelajuan dia korang jgn ckp lah. 170km/j. Aku bawa Honda Accord 2.4 & adik aku bawa Merz E 2.4. Berdesup kita org bawa keta. Tp smp dengan selamat. Ikutkan aku mengantuk nak drive. Tp keraskan hati gak la.

Dh smp Kluang, masing xnak tido lg. Merayau dkt Kluang tue. Sambil tue beli burger jp. Tempat aku g nie. Burger dia no.1. Sodaaapp~~!! Dh kenyang makan, check email dlm 5min. Pastu tido.

Esk harinya 24-01-2008 bgn pg dalam kul 7pg. Sbb family aku, pakcik lajis n pakcik pidah kena ada d Johor Bahru dalam kul 9.30pg. Tp kita org sempat breakfast dulu dkt Kluang Station. Fuuhh...kopi dia mmg kaaawwww~~!!

Dh hbs breakfast, bermula ekpidisi konvoi. Smp dkt JB dalam kul 9.20pg. Sempat gak la...ingatkan kita org yg terakhir smp. Rupa2nya paling awal. Hehehehehe. Lps je kita org smp. Dalam 15min lps tue. Rombongan pengantin laki aka kazen aku pn dtg. Ramai gak yang dtg. Tunggu punya tunggu punya tunggu, rupa2 plan dh tukar. X buat pernikahan dkt Masjid Tmn Perling. Sekali buat dkt rumah org perempuan daaa..nasib baik x jauh sgt rumah diorang. Belakang masjid je. Tok kadi Shiding & Adha adalah tok kadi yang sama menikahkan Mawi & Ekin

Majlis perkahwinan belah Johor berjalan dengan lancar. Xde apa yang berlaku. Cuma masa shiding nak akad nikah jek. Kekkeeke...Xpe eh shiding. Pengalaman tue...

Dh hbs je kenduri belah Johor, kita org berangkat ke Melaka lak. Masa nak gerak ke Melaka. Tol JB jem. Sape yang lalu ikut Touch n Go mmg kena beratur panjang lak. Aku ingat lps tol tue leh la pecut laju. Ciiitt....jem gak. Tp masih leh jalan mcm biasa. Masa drive tue. Aku mmg mengantuk tahap kritikal dh. Rombongan2 ke Melaka berhenti rehat dkt RnR Machap. Aku tido jp. Yang lain g buang air. Lepak luar.

Dh cukup tido, pekena kopi Petronas. Fuuhhh..sedap. Free punya pasal. Hhahaaha. Pastu g la blk ke Mlk. Smp lambat gak la. Dlm kul 7pm. Tp sblm blk rumah tue, g Crystal Bay jap. Nak hilangkan penat. Tgk pantai.

Mlm tue ada lagi aktiviti. Bergotong royong ramai2. Mcm2 benda kena buat. Susun meja, angkat tong gas, kopek kulit udang, menghias bunga, angkat semua periuk. Last2 tido kul 3pg kot. Dalam kul 6pg, aku ikut Cik Ta g solat subuh dkt masjid. Hbs je solat singgah kedai beli kuih. Ramai lak tue org makan pg. Kul 6.30pg gerai dh penuh. Dkt KL xde la gerai buka awal pg. Paling awal pn 8pg. Beli la kuih koci n pulut bakar..

Pastu blk, xtau nak buat apa, sambung tido. ZzZzzZzzz...Aku bgn dlm kul 9pg. Ramai geng2 polis pakcik dtg nak tlg. Ada yang memasak, kupas bawang, kentang. Ada gak yang potong lembu.

Malam tue ada akviti marhaban n khatam alquran. Khatam alquran d anggotai oleh kazen2 ppuan. Marhaban lak group2 marhaban makcik aku. Mlm tue ada benda tragik tlh berlaku, kaki flash kamera aku patah, sedih siot...

Mlm tue lak g bentangkan banner. Kemas punya kemas, tunggu tukang masak, aku tido dlm 4pg. X larat masa tue. Kali nie aku bgn lewat. Dalam kul 11pg.

Hari nie merupakan hari besar buat CucuNenek. Wedding shiding akan berlangsung kejap lg. Segala tenaga aku telah aku korbankan. Hahhahaha...bgn, mandi, n standby nak jd paparazi. Yeahhh...

Masa tue aku masih blur2 lg. Mengantuk x hbs lg. Mula2 ambil beberapa pict. Sbb x larat. Lapar. Lps je makan, aku start ambil gambar. Berpusu2 orang dtg. X sangka. Mcm ada pesta lak aku rasa. Dlm kul 2pm, shiding n adha dtg naik keta kuda. Time tue ramai mata2 yang melihat pasangan paling romantik nie. Romantik ke shiding??!! Hahhahaha. Pastu diorang terus ke pelamin, smbil tue ada tarian. X tau tarian apa. Ramai org2 besar yang dtg masa tue, termasuk Datuk Ali Rustam.

Majlis habis dlm kul 6pm. Time tue rasa betul2 lega. Dh selesai semua majlis, kemas la sikit2 barang. Sapu sampah, bersihkan meja dll. Mlm tue ada aktiviti buka hadiah yang org bg masa wedding. Byk hadiah yang menarik shiding & adha dpt. Dalam kul 1opm, family aku berangkat pulang ke KL.

SELAMAT PENGANTIN BARU SHIDING & ADHA. SEMOGA BERKEKALAN KE ANAK CUCU


WEDDING @ TAMAN PERLING, JOHOR BAHRU




























WEDDING @ PE
RMATANG PASIR, MELAKA





























































3 comments:

Princess in Fantasy said...
This comment has been removed by the author.
Afiq said...

Waa.. Tima kasih bnyk2 sbb upload gambo kenduri kahwin shiding ni. At least dapan bayangkan ape yg jadik masa hari tu. Hehe..

Nur Muhammad Nur Iskandar said...

rugi kamu xder.