Tuesday, December 9, 2008

[Pict] Selamat Hari Raya Haji 2008

Salam semua kepada pembaca blog aku nie. Aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Haji kepada kwn-kwn, saudara-saudara dan umat islam d dunia.

Mcm biasa lah aku akan memulakan coretan utk update blog aku nie. Kali nie raya mcm tahun lps gak. Meriah x terkata. Aku dan family aku telah bertolak dr kl 6-12-2008. Hari Sabtu. Sblm aku smp ke rumah nenek aku. Aku telah g ke Sekolah Menengah Teknik Jasin untuk pergi kenduri kahwin kwn sekolah lama aku Sekolah Rendah / Menengah Islam Al-Irsyad. Dh lama aku x jumpa diorang. Family diorang selalu datang ke rumah aku. Tp mak dia yang dtg. Last2 dpt tau ke 2-2 anak diorang nak kahwin. Tahniah dkt Omar & Asma. Semoga berbahgia dengan suami & isteri korang.

Masa dlm perjalanan ke Jasin. Hujan lebat. Sampai dh x nmpk jalan. Dh tahap kritikal gak hujan nie. Tp bawa la slow2. Aku nie fobia kalau hujan lebat. Ada kisah d sebaliknya. Lps je habis makan, next destination rumah nenek.

Smp je rumah nenek, masing-masing berehat. Xde aktiviti menarik masa tue. Sbb ramai yg x dtg lagi. Mlm dlm kul 10pm, kita org kuar makan ngan nenek n family mak lang. Masing-masing kelaparan. Lepak makan dkt Duyung. Tempat simple jek.

Esknya aku bgn lewat. Adik-adik aku g Zoo Buaya kot. Aku lak bawa diri ke Alor Gajah. Singgah ke opis lama. Saje je jengok diorang. Tp diorang xde. Semua dh blk kg kot. Dh xde hala tuju, aku patah balik ke rumah nenek.

Mlm tue bermula aktiviti. Ada yang masak, ada yang tgk tv, ada yang balut hadiah. Sebenarnya masa raya haji, kita org ada akviti family day. Tue yang masing-masing ada tugas. Aku lak tlg mak lang susunkan jadual. Kui kui kui...aku tido lewat gak la. Dlm kul 3pg. Mata dh tahap x leh tahan.

Esknya aku bgn kul 7.45pg. Bgn2 je, rasa menggigil je badan. Rupa2nya dh hujan. Lebat lak tue. Patut ar tido sedap jek. Hahahhaha...Aku terpaksa la mandi air sejuk. Perrgghhh..mengigil siot. Hbs je mandi, g lepak rumah nenek. Pastu aku g la masjid. Malangnya aku x sempat nak sembahyang. Terpaksa la berteduh bawah khemah. Org ramai dh sembahyang. Aku terlambat. Xde tempat lak tue. Aku dgr khutbah jek. Blk tue, melantak la.

Rendang yang mak lang buat mmg mabeles. Slluurrpp...sedap giler. Ada lak tue lontong. Perrghhh..faberet aku. Nyum Nyum Nyum. Blluurrpp. Alhamdulillah. Kenyang. Lps masing2 selesai makan. Semua org berkumpul. Bermula la game family day.

Mcm-mcm game yang mak lang buat. Music chair, treasure hunt, kotak beracun, tunjuk isyarat, puzzle, pertandingan berwarna, congkak dan banyak lg. Kalau semua dh ada, comfirm la kecoh. Semua org dpt hadiah. Walaupn x menang. Jgn la tension2 k. Tahun dpn akan ada. Insyaallah. Tp x tau lg buat d mana. Mayb d KL pula. Tungguuuu.....

Untuk shieding d Dubai, afiq d Germany. Kamu tgk la pict yang kita tangkap. Khas untuk korang d perantauan. Kepada kazen2ku yang nak gambar yang kita ambil masa raya haji nie. Sila la bawa pendrive 4GB k. Sbb semua 4.03GB. Hhuhuhuhuuhuh...



















































2 comments:

mysarah said...

trimas momat......kamu mmg pakar la amik gmbau...pasni kawin shiding lak tugas utk kamu k...wakaka....

Nur Muhammad Nur Iskandar said...

kita mmg la dh pakai. kamu je baru perasan. wkakakakaka